Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rozstrzygnięte][Rozstrzygnięte]Przyspieszenie Działania Forum

jackraymund

Podoba się?  

14 użytkowników zagłosowało

1. 1. Podoba si??

• tak
      12
    • nie
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc moja propozycja by była taka.

Można by było zrobic wczytywanie obrazków z dysku lub z innej strony

Na pomysł wpadłem grając w gre margonem w konfiguracji jest opcja wczytywania obrazków z dysku

ogółem mówiąc

albo obrazki na innym hostingu lub obrazki z dysku nie mówiąc o sygnach(bo stoją na własnym hoscie) tylko o takich małych pierdołach np redo.png itp. jest ich naprawde dużo. Jedno wczytanie obrazka mało muli, lecz jak jest ich ponad 100 zaczynają troche ciągnąc(tak też jest zrobione w margonem(baza itp. stoi na głownym serwerze a obrazki stoją na .cba.pl :D))

wykonanie tego napewno zajęło by troche czasu lecz efekty by były

pisząc o margonem nie jest to reklama tylko przykład

Opublikowano

co do obrazków ze strony, to mogę zapożyczyć swoją stronkę, i tak nic tam nie ma a stoi na 2 lata ;)

Specjalista
Opublikowano

@Up dodaj trzecią opcję w ankiecie

Co do pomysłu niezłą masz banie. Jeżeli to pomoże możecie liczyć na mój głos.

qes.png
Gość Mounthains
Opublikowano

Co do sprawności forum, to leć do kokosza.

Opublikowano

@up

po to zrobiłem temat by najpierw userzy się wypowiedzieli w tej sprawie a na końcu by H@ rozpatrzyło ją

bo napisać w AZ, lecz opinia zwykłych membersów też się liczy

Opublikowano

Myślę, że można by to rozważyć bo niektórzy mają jako takie problemy z wydajnością forum.

Jak dla mnie pomysł do obgadania ;]

EXPmIpC.gif

Opublikowano

niech ktoś powie mi czy ja pisałem cba.pl?

wiem co pisze-.- i nie pisałem o hostingu cba pisałem ogólnie o hostingu lub obrazkach na dysku twardym...

lecz narazie trzeba czekac czy projekt ktoś poruszy a potem myśleć o hostingu...

i nie chodzi mi o dłuższe ładowanie o te 5 sekund tylko jak sama nazwa tematu wskazuje "Przyspieszenie działania forum" odciążenie serwera

@down

wiesz co to jest przykład?

Opublikowano

O ile sie nie myle jest to wykonalne :) , naprawde świetny pomysł. Jestem ZA!

90560.jpg

Zanim starość napełni Wasze domy

My będziemy pierwsi - przyjdziemy po kryjomu

W debilnych kostiumach ze sztucznymi rzęsami

Przyjmiecie nas ze strachem z otwartymi oczami

Zobaczcie to wszystko czego się boicie

Ciosy i ostrza odmienią Wasze życie

Zniszczą sen o komforcie - Nowego Chrystusa

Zakrwiawione głowy przestaną się ruszać

Opublikowano

W chwili obecnej część obrazków jest na zewnętrznym hostingu. Nie wiem dlaczego wypowiadają się w tym temacie ludzie, którzy nie mają o tym zielonego pojęcia.

Opublikowano

A w czym wg Ciebie to przyspieszy? Samo zapytanie o obrazki, które i tak są cachowane, nie zamula serwera. Jedynie co można i powinno się zastosować to tzw. sprite'y czyli kompresja wszystkich stałych obrazków, ikonek do jednego pliku i wyswietlenie jej przez background z przesunieciem o x,y.

Przykładowy plik z tłami googla: http://www.google.pl/images/srpr/nav_logo27.png

Facebook: http://static.ak.fbcdn.net/rsrc.php/zw/r/ZEKh4ZZQY74.png

Generalnie, tracimy pareset ms na wysłanie i odebrania samego żądania, niezależnie od wielkości pliku, więc np. gdy skompresujemy 100 obrazków (aktualnie na stronie mpc jest około 350 żądań), każdy po 200ms (a na mpc akurat jest sporo więcej) + licząc 2 żądania w jednym czasie, osiągamy 5s do przodu.

Niestety, trzeba by poświęcić trochę czasu na przeróbkę szablonu.

Wrzuć.se! - zachęcam do dyskusji na temat mojej stronki do uploadowania obrazków przez ich bezpośrednie wklejanie na stronę!

Opublikowano

też pamiętaj o opcji obrazków z dysku twardego według mnie powinno troche odciążyć serwer(by można było normalnie z forum korzystac a nie ciągle te przeciążenie:/) chociaż nie wiem bo nie znam się na tym, dałem tylko propozycje

Opublikowano

też pamiętaj o opcji obrazków z dysku twardego według mnie powinno troche odciążyć serwer(by można było normalnie z forum korzystac a nie ciągle te przeciążenie:/) chociaż nie wiem bo nie znam się na tym, dałem tylko propozycje

strony są i tak domyślnie cachowane....

Wrzuć.se! - zachęcam do dyskusji na temat mojej stronki do uploadowania obrazków przez ich bezpośrednie wklejanie na stronę!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...